Dé tips voor gezonde wortels van uw gewas

Gezonde wortels zijn de fundering voor elk gewas

Gezonde wortels zijn de fundering van elk gewas. Zonder gezonde wortels heb je ook geen gezonde plant. De wortels houden de plant namelijk in balans en zorgen voor de juiste groei. Ze nemen de voedingsstoffen op uit de grond en sturen deze naar de stengel van de plant. De voedingsstoffen zullen zich vervolgens gaan verspreiden waardoor de plant gaat groeien. Maar hoe laat je de wortels van je gewas optimaal groeien? De bovenkant van de plant is immers zichtbaar, maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal onder de grond? In deze blog leggen we het allemaal uit én geven we tips voor het gezond houden van de wortels van jouw gewas.

Wortelvoerming van de platen

De eerste fase van groei, na de ontkieming van het zaadje, is de wortelvorming van de plant. De ontwikkeling van de wortels kost de plant veel energie. De groei begint met de vorming van een hoofdwortel of penwortel. De penwortel rijkt diep in de grond op zoek naar water en voedingsstoffen. Aan de penwortel groeien zijwortels waaraan uiteindelijk haarwortels groeien. Dit is hoe de wortels zijn opgebouwd. En omdat zij de fundering van de plant vormen is het goed om de groei van de wortels zo goed mogelijk te stimuleren. Dit kan perfect door gebruik te maken van de Start Grow Poedervoeding van DrFertigo. Door een verhoogd (N-rijk) stikstofgehalte zorgt de Start Grow voor een optimale wortelontwikkeling en bloeistimulatie.

Tip 1. Gebruik de Start Grow Poedervoeding van DrFertigo voor stimulatie van ontwikkeling en groei van de wortels

1. Start Grow Poedervoeding

Vanaf:  49,95

Van kiemen tot groeien

DrFertigo Start-Grow is een hoogwaardige bio-minerale voeding die wij speciaal voor de groeifase van jouw gewas ontwikkeld hebben. Door een verhoogd (N-rijk) stikstofgehalte toe te passen zorgt de Start-Grow voor een optimale wortelontwikkeling en bloeistimulatie.

Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:
Meer informatie

Hoeveelheid water voor de wortels

De waterafgifte is een essentieel onderdeel bij de groei en ontwikkeling van de wortels. Teveel water is niet goed, maar te weinig water ook niet. Geef je een plant teveel water, dan wordt deze lui. Dit betekent dat de plant dan geen energie steekt in het ontwikkelen van nieuwe wortels. Geef de plant dus niet eerder water dan dat de aarde droog is. Wortels in vochtige aarde zijn bovendien extra vatbaar voor kwaadaardige schimmels, welke zich in een natte omgeving razendsnel verspreiden met wortelrot tot gevolg. Dit fenomeen is te herkennen doordat de onderste bladeren beginnen te vervellen en de wortels een bruine kleur krijgen. Daarnaast blijft ook de groei van de plant achter.

Tip 2. Geef de plant nooit water als de aarde nog nat is. Pas als de aarde droog is pas water geven. Zo voorkom je wortelrot.

Voeding opname

De voeding die planten opnemen is afkomstig van meerdere bronnen. Het betreft zowel organische als minerale voeding. Organische voeding kan niet direct door de wortels opgenomen worden. Om toch opname te realiseren, verteert het bodemleven het organische materiaal en wordt dit omgezet in anorganisch materiaal of minerale voeding. Deze is wel opneembaar door de wortels. Dit zorgt ervoor dat minerale bronnen ook zonder tussenkomst van het bodemleven door de planten opgenomen kan worden.

Extra voeding…

Het is ook mogelijk om zelf extra voedingsstoffen aan de plant toe te dienen om de groei en bloei van planten te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is de poedervoeding van DrFertigo. Ga je gebruik maken van deze unieke bio-minerale plantenvoeding, dan is het wel belangrijk om de juiste hoeveelheden aan te houden. Een overschot aan plantvoeding kan voor een opstapeling van zout zorgen, waardoor de plant juist geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Wil je jouw toppen op de juiste manier laten groeien dan moet je voorkomen dat er een overschot aan voedingstoffen ontstaat. Controleer de voedingsbodem altijd en gebruik eventueel wat water om alles door te spoelen.

Tip 3. Geef je planten nooit teveel voedingsstoffen. Bij gebruik van de bio-minerale poedervoeding van DrFertigo altijd de gewenste hoeveelheden gebruiken

Groeiruimte van de plant

Planten hebben aardig wat ruimte nodig om wortels te schieten, voor jouw eigen kweek is dit niet anders. Door de plant voldoende ruimte in de pot of bak te geven zal je voorkomen dat er de wortels niet kunnen groeien. Het is daarom altijd beter om te zorgen voor een iets grotere pot. Hiermee voorkom je dat de wortels in elkaar verstrengeld zullen raken.

Tip 4. Geef je planten voldoende ruimte voor een optimale kweek. Gebruik daarom liever een bak of pot die iets te groot is dan een te kleine pot.

Take home message

Door op deze tips te letten zorg ook jij ervoor dat de wortels optimaal kunnen schieten. Hierdoor is de kans veel groter dat jouw toppen naar behoren gaan groeien. Zo haal je het meeste uit je eigen plant!

Vanaf:  24,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Starterspakket Starterspakket