Meten is weten: alles over de pH waarde

twee handen die modder vast pakken

Waar staat pH voor?

pH -/+ staat voor pouvoir hydrogen, al zijn de meningen over waar de p voor staat verdeeld. Maar waar ‘ie ook voor staat: de pH-waarde is in ieder geval de graadmeter waarmee je de zuurtegraad van een waterige oplossing kunt meten.

De pH-waarde

Slimme tuinders weten dat de pH-waarde van groot belang is als het aankomt op het bewateren en voeden van je planten. Veel hobbykwekers hebben moeite met het op peil houden van de pH-waarde in hun aarde. Bij een te hoge pH-waarde kan de plant niet alle voedingsstoffen opnemen en krijg de tuinder te maken met tekorten. En dat is natuurlijk zonde! Door je pH-waarde goed te reguleren, zorg je er dus voor dat jouw planten constant toegang hebben tot voedingsstoffen, waardoor ze beter kunnen groeien. Dit komt zowel de kwaliteit als de opbrengst ten goede!

Om de pH-waarde in je medium vast te stellen is een pH-meter nodig. Meten is weten! Het is hierbij belangrijk om de juiste waardes tijdig vast te stellen, zodat je bij kunt sturen wanneer dit nodig is.

pH-waarde

 • De optimale pH- en EC-waarden zijn belangrijk voor drie factoren:
  • Het groeimedium (aarde of hydro);
  • De voedingsstoffen (plantenvoeding);
  • Het water (wat wordt gebruikt).
 • Voor bodemkwekers is een pH-waarde van 6.0 – 6.5 perfect.

Hydro en Coco kwekers zouden dichter in de buurt moeten zitten van pH waarde 5.8. Zolang de pH-waarde tussen de 5.5 en 6.1 zit is er niks aan de hand. Op die pH waardes kan de plant optimaal voedingstoffen opnemen. Kweken met aarde is stukken makkelijker omdat de aarde werkt als een buffer voor de wortels.

Hoe meet je de pH-waarde van jouw grond?

Met een pH-meter kun je de pH-waarde (zuurtegraad) in de aarde simpel meten. Vul een half glas met gedestilleerd water (verkrijgbaar bij drogist, bouwmarkt of supermarkt). Voeg aarde toe (iets minder dan het gevulde glas water) en roer deze goed door. Laat het glas met aarde 15-30 minuten staan, roer hier nog een keer goed door en meet de pH-waarde door met je pH-meter. Nu weet je de pH-waarde in je grond.

De pH-waarde is te hoog of te laag, wat nu?

Is de pH-waarde van jouw grond te hoog of te laag? Dan kun je dit gemakkelijk oplossen door gebruik te maken van Humitine. Deze bodemverbeteraar zorgt er namelijk voor dat jouw grond weer geneutraliseerd wordt naar een pH-waarde van 6.5, wat de perfecte waarde is voor plantgroei! Lees hieronder meer.

Humitine organische bodem upgrade

Humitine

 • Geschikt voor elk bodemtype en elk planttype
 • Optimaliseert waterbeschikbaarheid voor de plant
 • Neutraliseert de pH-waarde terug naar 6.5
 • Stimuleert plantgroei, plantenzymes en celdeling
 • Verbetert opname voedingsstoffen door het wortelsysteem
 • Verbetert opbrengst én kwaliteit
Bestel direct

pH-weetje

De pH-schaal loopt van 0 tot 14 van zuur naar neutraal. pH 7 wordt gezien als de meest neutrale pH-waarde. Naar onder gekeken wordt alles zuurder en naar boven alles alkalisch. Zo kan je pH 0 zien als zoutzuur en pH 14 als chloor.

Maar wat is dan EC?

EC staat voor elektrische geleidbaarheid. Het is belangrijk om ook je EC in de gaten te houden. Bij de tuinders die een Hydro substraat als ondergrond gebruiken is het extra van belang. Bij het gebruik van aarde is de EC-waarde stabieler dan bij het gebruik van Hydro. Bij het regelmatig meten van je EC-waarde van je groeimedium (aarde, hydro) krijg je als tuinder inzicht in de voedingsstoffen en het groeimedium. Het afstemmen van de juiste voedingsstoffen is voor een beginnende en ervaren tuinder belangrijk.

EC-waarde-meten

EC Waarde

Op de achterkant van de kweeksubstraten worden vaak de EC-waardes beschreven. Vaak wordt er een overzicht van de spoorelementen weergegeven (in procenten). Afhankelijk van het soort substraat kan er worden bijgestuurd, om zo de juiste hoeveelheid voedingsstoffen toe te voegen/bij te geven. De ideale EC-waarde is voor elke plant anders. De ene plant heeft meer voeding nodig dan de ander. Het bijsturen (toevoegen) van voedingsstoffen van je plant heeft een beter effect dan wanneer een plant teveel voedingsstoffen heeft opgenomen. Lees je dan ook goed in om te weten te komen wat je plant allemaal nodig heeft. Water heeft een EC waarde van 0 en is meestal pH- neutraal (heeft een pH-waarde van 7.0). Maak gebruik van de beschikbare handige meetapparatuur (pH- en EC-meters) om zo de juiste waardes te meten.

Hoe controleer je de EC-waarde?

De EC-waarde is relatief eenvoudig. Soms kan het gebeuren dat je te veel voeding bij je water doet en je EC-waarde te hoog is. Om dit te verhelpen kan je extra puur water toevoegen om de EC-waarde op de perfecte stand te krijgen.

Vragen?

Heb je vragen over de pH-waarde en EC-waarde van jouw substraat? Weet je niet goed hoe je het moet meten? Neem in alle gevallen gerust contact met ons op! Wij kunnen je er alles over vertellen en helpen je graag verder op weg.

Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Starterspakket Starterspakket