PH waarde van jouw aarde meten – alles wat je moet weten

Voor een optimale groei van jouw plantjes en gewassen moeten verschillende factoren op orde zijn. Zo dien je de juiste voeding toe te dienen, de wortels gezond te houden en de optimale bodem te creëren. Alle tips over de juiste voeding lees je hier. Tips om de wortels gezond te houden bespreken we in deze blog.

Hoe meet je de pH-waarde va je aarde?

Hier gaan we verder in op het creëren van de juiste voedingsbodem en dan vooral hoe belangrijk het meten van de pH-waarde hierbij is. Wil je namelijk alles uit jouw planten kunnen halen dan zal je moeten beschikken over de juiste grond. De juiste grond is namelijk de voedingsbodem waar jouw plantjes op zullen groeien. Is de grond niet voorzien van de juiste voedingswaarden dan zal je plantje niet optimaal kunnen groeien. Een van de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het gebruik van grond voor je planten is de pH-waarde. We zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat. Om hier verandering in te brengen hebben we hieronder alles op een rijtje gezet wat je moet weten over de pH-waarde van jouw grond én hoe je de pH-waarde zelf kunt meten. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan.

Wat is de pH-waarde eigenlijk?

Voordat we ingaan op de manieren waarop je zelf de pH-waarde van je grond kunt meten is het handig om eerst stil te staan bij de pH-waarde zelf. Wat houdt de pH-waarde namelijk in? pH is een maat voor hoe zuur of alkalisch iets is. De pH-schaal varieert van 1-14, waarbij een pH van 7 neutraal is (de pH van zuiver water). Als de pH lager is dan 7, wordt een stof als zuur beschouwd. Hierbij kan je denken aan azijn of citroensap. Als de pH hoger is dan 7 is de stof alkalisch. Dit is het geval met zepen, bleekmiddel en ammoniak. In meer wetenschappelijke termen heeft de pH-waarde te maken met de concentratie van waterstofionen, bijvoorbeeld in het water dat je aan je planten geeft. De pH-schaal is logaritmisch voor de base 10, wat betekent dat water met een pH van 6 al 10x zuurder is dan water met een pH van 7.

Het belang van de juiste pH-waarde

Allemaal leuk en aardig die pH-waarde, maar wat heb je er aan vraag je je af? Het kennen van de pH-waarde van jouw grond is de enige manier waarop je zeker kunt weten of de grond de essentiële mineralen bevat voor de wortels van jouw planten. Je weet hierdoor welke grond het beste is voor jouw plantjes. Bovendien kun je bepalen of al het harde werk dat je in je tuin verricht wel echt zin heeft. Als de grond bijvoorbeeld te zuur of te basisch is, zal het moeilijk zijn om de voedingsstoffen in het water op te lossen en de wortels van de planten te bereiken. Als gevolg daarvan zullen planten niet zo goed kunnen groeien. Dit kan zorgen voor een mislukte oogst, niet waar je op zit te wachten natuurlijk.

Zoals in dit verhaal duidelijk wordt, spelen de wortels ook een belangrijke rol. Niet voor niets dat gezonde wortels vaak ook de ‘fundering voor elk gewas’ genoemd worden. In deze blog geven we tips om de wortels van je gewas gezond te houden.

Tip: ‘meet de pH-waarde van je grond om er achter te komen of de grond de essentiële mineralen bevat voor de wortels van jouw planten’

Helpen chemische meststoffen de grond te verbeteren?

De meeste beginnende kwekers proberen het probleem op te lossen door chemische meststoffen toe te voegen aan de grond in een wanhopige poging om de grond te verbeteren. Dit is echter niet verstandig, deze stoffen kunnen er namelijk voor zorgen dat de voedingsstoffen juist minder goed kunnen worden opgenomen door de wortels van de plant. In plaats van roekeloos kunstmest strooien, om het probleem op te lossen, is het van belang om eerst de pH van de bodem te meten. Aan de hand hiervan kun je namelijk zien of het echt aan de grond ligt of dat er een andere reden is dat je plantje niet zo goed groeit als je had gehoopt.

Zelf de pH-waarde van je planten meten

Het is dus verstandig om zelf de pH-waarde van je grond te meten als je wilt gaan kweken. Om de pH van jouw grond te testen kun je een digitale pH-meter gebruiken, echter is het ook mogelijk om een pH-kit met druppels te gebruiken. De meningen over welke methode “het beste” is lopen uiteen. Dit maakt het lastig om een methode te kiezen. Sommigen geven de voorkeur aan digitale pH-meters omdat ze nauwkeurig en gemakkelijk af te lezen zijn, terwijl anderen de druppels leuk vinden omdat ze super eenvoudig zijn en geen kalibratie nodig hebben. Probeer ze allebei uit en kijk welke jijzelf het makkelijkste vindt.

Tip: ‘Meet de pH-waarde pas nadat je de voedingsstoffen aan het water hebt toegevoegd.’

Meet de pH altijd nadat je voedingsstoffen aan het water hebt toegevoegd. Nadat je de oplossing hebt gemengd, gebruik je de pH-meter of druppels om de pH-waarde te testen. Mocht je geen kit kunnen vinden dan is het ook mogelijk om de pH-waarde van de grond te meten met behulp van azijn. Deze methode is echter veel minder betrouwbaar, vandaar dat wij dit niet aanraden. Mocht je dit wel willen proberen dan is het verstandig om via YouTube enkele filmpjes op te zoeken. Op die manier weet je zeker dat je de juiste stappen zal ondernemen om de grond op de juiste manier te meten.

Gebruik de DrFertigo Humitine Organische Bodemverbeteraar

Wil jij er verzekerd van zijn dat de grond van jouw plantjes/gewas de juiste pH-waarde hebben, maak dan gebruik van de Humitine Organische Bodemverbeteraar van DrFertigo. De kalk in deze bodemverbeteraar stelt je namelijk in staat om zelf de zuurgraad (pH) te reguleren. De calcium en magnesium zorgen voor een mooi groen gewas en de humine fulvine zorgt voor een goede binding van de zouten. De unieke combinatie van deze bestandsdelen zorgen voor een perfecte bodem, welke bestand is tegen droogte, zoutophoping en schadelijke ziektes én dat je planten gedurende de hele cyclus van het kweken de voedingsstoffen optimaal opnemen.

DrFertigo Humitine Organische Bodemverbeteraar

Vanaf:  39,95

Bodemverbeteraar

Humitine is een hoogwaardige bodemverbeteraar die zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de planten tijdens de groei- en bloeifase. Humitine zorgt voor een hogere resistentie tegen stressfactoren (zoals o.a. droogte, zoutophoping, pesticiden) door onder meer een goede pH-bufferingscapaciteit.

Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:
Meer informatie

Wat is de beste pH-waarde voor het kweken van jouw gewenste plant?

Een bodem met een pH-waarde van tussen de 6.0-7.0 is het beste voor het kweken van je gewas. Als je de cannabis buiten wilt kweken, ligt de optimale pH-waarde voor de wortelzone tussen 6.0 en 7.0. Er is echter geen vast aantal binnen dit bereik dat het “beste” is. In plaats daarvan kan het goed zijn om rekening te houden een beetje speling, het komt niet zo heel nauw. Je kunt bijvoorbeeld je pH-waarde instellen op 6,2 voor de ene besproeiing en vervolgens op 6,6 voor de andere. Zolang het binnen 6.0-7.0 blijft, zou de grond goed moeten zijn. Als je puur organisch groeit zal de pH-waarde wat minder van belang zijn, al is het altijd verstandig om de grond even te meten.

Nu zelf aan de slag!

Dankzij de tips en tricks van DrFertigo is het meten van de pH-waarde van jouw grond een stuk eenvoudiger geworden dan voorheen. Dit stelt ook jou in staat om je planten te voorzien van de beste grond. Het meten van de pH-waarde van de grond is de enige manier waarop je zeker weet dat je jouw planten optimaal kunt laten groeien. Zonder de juiste pH-waarde wordt het helaas ook geen goed plantje, vandaar dat iedereen de pH-waarde zou moeten meten! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het optimaal laten groeien van jouw plantjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Starterspakket Starterspakket