Planten versterken – de beste tips en tricks

Zoals veel kwekers kunnen beamen is het niet zo eenvoudig om planten op de juiste manier te laten groeien. Dit komt natuurlijk door het feit dat er ontzettend veel verschillende factoren van belang zijn bij het groeiproces van de plant. Mocht je zelf jouw favoriete (of andere) planten willen versterken dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben het namelijk net even iets eenvoudiger voor je gemaakt door de beste tips en tricks voor het versterken van jouw planten op een rijtje te zetten.

  • Zet het licht wat minder fel

Als je voor het eerst kweekt zal je aardig wat fouten maken, dit gebeurt nu eenmaal bij iedere beginnende kweker. De meest voorkomende fouten onder beginners hebben vaak te maken met verlichting. Dit geldt vooral als je je planten binnenshuis kweekt.  Als je planten zich in het vegetatieve stadium bevinden, moet je ze in maar liefst 18-22 uur per dag laten staan. Gedurende deze tijd zullen je planten kunnen groeien. Als je planten eenmaal het bloeistadium hebben bereikt is het echter belangrijk om het anders aan te pakken. Wanneer je planten het bloeistadium bereiken, zou je de hoeveelheid licht die je planten ontvangen moeten verminderen tot 12 uur per dag. Waarom is dit zo vraag je je af? In tegenstelling tot wat je zou kunnen geloven wordt de plantengroei in dit stadium veroorzaakt door het donker in plaats van door licht.

  • Gebruik niet teveel potgrond

Een van de andere cruciale tip is om niet teveel mest te gebruiken. Potgrond bevat een hele hoop voedingsstoffen. Is het dan niet beter om veel potgrond te gebruiken? Nee, dit is niet helemaal het geval. Het is hetzelfde als bij het nuttigen van vitaminen. Wanneer je een vitaminepil neemt heeft het ook geen zin om een veel te hoge dosering te nemen. Geef je planten net genoeg om vitaminetekorten te voorkomen, de planten zullen vervolgens voor zichzelf horen! Overmatige voedingsstoffen kunnen leiden tot een afbreuk van de voedingsstoffen, precies wat je juist niet wilt hebben. Bladeren die voedingsstoffen verbranden zijn niet in staat om energie voor de plant te creëren en om dit op te slaan. Een ander neveneffect van het geven van te veel voedingsstoffen aan je planten is dat ze een merkbare chemische smaak krijgen.

 24,95 incl. btw
-38%
Starterspakket

Bodemverbeteraar

DrFertigo Starterspakket

 242,70  149,95 incl. btw
Vanaf:  49,95
Vanaf:  49,95
Vanaf:  49,95
Vanaf:  39,95
Vanaf:  24,50
  • Gebruik droogte op de juiste manier

Wanneer een plant een tijdje geen water krijgt zal er sprake zijn van ‘droogtestress’. Wist je dat droogtestress ervoor kan zorgen dat jouw plant juist beter gaat groeien? Als je de bladeren van je planten een beetje laat verwelken door ze wat minder vocht te geven, zullen ze aan de uiteinden omkrullen en niet rechtop staan. Op dit punt zou je ze net genoeg water moeten geven om de bladeren weer tot leven te brengen. Als je deze droogtestress gedurende de hele bloeifase volhoudt, zal de oogst die je krijgt krachtiger zijn dan van planten die veel meer water hebben gekregen. Dit komt omdat THC en andere stoffen zich eerder zullen concentreren in de toppen van de planten die weinig water krijgen. Dit maakt het mogelijk om echt een perfecte oogst te krijgen. Let er wel goed op dat je planten nooit volledig uitdrogen!

  • Kies de juiste soort

Misschien wel een van de meest waardevolle tips voor het kweken van jouw geliefde plant is dat je er rekening mee moet houden dat niet alle soorten gelijk zijn. Je moet goed nadenken over het type plant dat je wilt kweken voordat je begint met planten. Sommige soorten produceren bijvoorbeeld paarse toppen, terwijl andere soorten je felgroene toppen geven. Op dezelfde manier worden sommige planten snel volwassen, terwijl andere er langer over doen.  De te kweken soorten variëren ook in termen van de grootte van de planten, de concentratie van verschillende verbindingen (CBN, , enz.), het aroma van de toppen en de effecten die je al ondervinden bij het roken. Het is belangrijk om te onthouden dat de weerstand tegen ongunstige omstandigheden (denk aan plantenziektes, overvoeding of aan extreme hitte of kou) tussen de wietsoorten verschillen. Daarom is het van cruciaal belang om echt genoeg onderzoek te doen naar de verschillende kweeksoorten.

  • Zorg voor de juiste ventilatie

Het is essentieel om jouw kweekruimte voldoende te ventileren. Dit advies is echt noodzakelijk als je de beste toppen wilt kunnen kweken. Voldoende luchtstroom kan schimmelvorming op de toppen voorkomen. Het kan ook het verbranden van voedingsstoffen voorkomen. Als het namelijk erg warm is waar je kweekt, “drinken” de planten meer water om de hitte tegen te gaan. Naarmate ze meer water innemen, zal het risico op voedingsstoffenverbranding toenemen. Spintmijten, schimmels, muggen en ander ongedierte kunnen ook hun intrede maken wanneer je jouw ruimte niet voldoende hebt geventileerd. Kweek je jouw planten dus binnen dan is het verstandig om goed na te denken over de ventilatie. Buiten is dit natuurlijk minder erg van belang, hier waait het nu eenmaal wat meer.

  • Hou een bepaalde routine aan

Het is super belangrijk dat je voorzichtig bent met je planten. Dit doe je door een vaste routine aan te houden. Verander bijvoorbeeld niet plotseling van 18 uur in 12 uur licht. Verhoog het aantal uren duisternis geleidelijk aan tot je het gewenste lichtschema hebt bereikt. Wanneer het tijd is om over te schakelen naar de voedingsstoffen voor de bloeifase moet je niet stoppen met het geven van voedingsstoffen, je moet dit geleidelijk afbouwen. Een abrupte verandering kan er namelijk voor zorgen dat de groeisnelheid van je planten zal verminderen. Het is beter om elke verandering aan je planten geleidelijk aan te brengen, op die manier kunnen de planten er aan wennen.

Deze tips en tricks stellen ook jou in staat om echt alles uit je planten te halen. Het kan natuurlijk altijd zijn dat een oogst mislukt, echter zal deze kans minimaal zijn als je de tips opvolgt. Zo weet je zeker dat jouw planten prima toppen kunnen geven. Het is natuurlijk ook mogelijk om de tips toe te passen voor andere planten, jouw bekende plant is immers maar één van de vele plantensoorten die men kan kweken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Starterspakket Starterspakket