Wat doet kalk en waarom is het nodig?

Kalk

Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en verbetert verder de bodemstructuur. Kalk zorgt ervoor dat de planten worden voorzien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen. Namelijk Calcium (kalk, Ca) en magnesium (Mgo) dat door de meeste planten makkelijk wordt opgenomen.

Verzuring van de aarde

Door invloeden van het weer en plantenvoeding is de kans groot dat de bodem gaat verzuren. Wanneer je grond te veel verzuurt kan de plant minder voeding opnemen met als gevolg dat deze niet volledig kan bloeien. De zuur in je grond wordt aangegeven door middel van de pH-waarde.

Aarde heeft een bufferende werking. Wat betekent dat een enkele keer een beetje teveel of iets te weinig voeding geven niet zo’n probleem is. De aarde vangt het voor je op. Aarde houdt meststoffen en vocht vast. Het bodemleven breekt organisch materiaal af en maakt ze opneembaar voor planten. Aarde is ook het enige medium dat voedingsstoffen in zich heeft. Afhankelijk van welke aarde je koopt zijn er al veel, of juist weinig voedingsstoffen aan toegevoegd.

Wil je de pH waarde laten meten? Je kunt dan de pH en voedingswaarde van je grond laten testen of zelf meten.

ph-meter

Meerdere soorten kalk

Er zijn meer soorten kalk als toepassing voor je tuin. In de tuin veel toegepaste vormen van kalk zijn samengestelde vormen kalk + magnesiumoxide (MgO) (meestal in korrelvorm). Momenteel worden er ook oplossingen geboden om niet alleen de pH-waarde te reguleren met kalk, maar ook om de zoutophogingen te binden. Hierbij wordt de combinatie van Kalk (Calmag), Humine- en Fulvine zuren samen in één product gebracht. Het zorgt ervoor dat de bodem waarin je planten groeien beter bestand is tegen droogte, zoutophoping en schadelijke pesticiden. Waarbij het reguleren van de pH-waarde in de grond zeker niet vergeten mag worden. Hiermee kan je plant de voedingsstoffen tijdens de gehele cyclus optimaal opnemen.

Kalk is dus zeker handig om toe te voegen aan je grond. Welk gewas je ook verbouwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Starterspakket Starterspakket